- ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ

- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

- ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

- ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

- Η ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

- Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ

 


Ο αλλεργικός ασθενής όταν προγραμματίζει ένα ταξίδι, πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

 1. Να έχει γνωμάτευση του ειδικού αλλεργιολόγου σχετική με τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει
 2. Να έχει όλα τα αντιαλλεργικά φάρμακα που χρησιμοποιεί
 3. Όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργικού σοκ ή δυνητικά αυξημένος κίνδυνος να το υποστεί, πρέπει να έχει το σετ αντιμετώπισης αλλεργικού σοκ και κυρίως την μικροσυσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης. Στα αεροπορικά ταξίδια, η συγκεκριμένη μικροσυσκευή πρέπει να συνοδεύεται από γνωμάτευση του ειδικού αλλεργιολόγου, επειδή πρόκειται για ενέσιμο ιδιοσκεύασμα.
 4. Σε περίπτωση αναπνευστικής αλλεργίας, ενημέρωση που αφορά το δελτίο γύρεων στον τόπο προορισμού
 5. Για ταξίδια με προορισμό χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εκδίδουν τη συγκεκριμένη κάρτα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

 

metanasteysi

- Κατά την άφιξή τους, οι μετανάστες συνήθως παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές εάν συγκριθούν με τους κατοίκους της χώρας που θα τους φιλοξενήσει.
Οι διαφορές αφορούν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την κατάσταση υγείας και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Αυτές οι διαφορές συνήθως μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου, εφόσον οι μετανάστες ενσωματωθούν στην καινούρια για αυτούς κοινωνία. Με την ενσωμάτωση αποκτούν καινούριο τρόπο ζωής, διαφορετικό είδος κατοικίας, διαφορετική διατροφή, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικά επαγγέλματα, συγκριτικά με αυτά που γνώριζαν και είχαν στον τόπο προέλευσής τους.

Έτσι εκτίθενται σε καινούρια για αυτούς αλλεργιογόνα.

- Οι μετανάστες συνήθως προέρχονται από υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η συχνότητα των αλλεργιών είναι πάρα πολύ μικρή. Οι χώρες που συνήθως τους φιλοξενούν είναι ανεπτυγμένες. Στις ανεπτυγμένες χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, οι αλλεργίες σημειώνουν αλματώδη αύξηση.

- Η μετανάστευση προς τις ανεπτυγμένες κοινωνίες συνοδεύεται από αύξηση των αλλεργιών ανάμεσα στους μετανάστες. Η αύξηση αυτή εξαρτάται από τον χρόνο με δύο τρόπους:

 1. Εξαρτάται από τον χρόνο παραμονής στη χώρα φιλοξενίας και
 2. Eξαρτάται από την ηλικία του μετανάστη την περίοδο της εισόδου του, στη χώρα φιλοξενίας.

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

- Η αλλεργία στο σχολείο εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους: επιπεφυκίτις, ρινίτις, άσθμα, έκζεμα, τροφική αλλεργία και σπανιότερα αλλεργία σε νυγμούς υμενοπτέρων.

- Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν για πρώτη φορά στο σχολείο και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σοβαρές.

- Σχολικά προγράμματα για παιδιά με αλλεργίες υπάρχουν σε ελάχιστα κράτη (π.χ. Γαλλία και Σουηδία).

- Στο φαρμακείο κάθε σχολείου πρέπει να υπάρχουν:

 1. Κάποιο αντιϊσταμινικό ιδιοσκεύασμα
 2. Κάποιο βρογχοδιασταλτικό ιδιοσκεύασμα για αντιμετώπιση οξείας κρίσης άσθματος
 3. Συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης για αντιμετώπιση ενδεχόμενου αλλεργικού σοκ

- Οι γονείς των αλλεργικών παιδιών πρέπει να ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς για την αλλεργία των παιδιών τους, με γνωμάτευση του ειδικού αλλεργιολόγου που παρακολουθεί το παιδί.

- Το σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να είναι ασφαλές για το αλλεργικό παιδί και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για να χορηγήσουν ενδεχομένως τα φάρμακα που πρέπει να υπάρχουν στο φαρμακείο του σχολείου για το αλλεργικό παιδί.

 

 • ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 

διατροφη

- Προς το παρόν, η μοναδική θεραπεία των τροφικών αλλεργιών είναι η αποφυγή του τροφικού αλλεργιογόνου του υπεύθυνου για την αλλεργία καθώς και η αποφυγή τροφών που μπορεί να περιέχουν το υπεύθυνο τροφικό αλλεργιογόνο

- Η αποφυγή και η προσπάθεια αποφυγής μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του αλλεργικού ασθενούς.

- Μερικοί αλλεργικοί ασθενείς δεν θέλουν να πιστέψουν ότι πάσχουν από τροφική αλλεργία, γεγονός που τους δημιουργεί δυσκολίες στη διαχείριση της κοινωνικής ζωής.

- Το άγχος όσων έχουν τροφική αλλεργία, λόγω των πιθανών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να τους οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και σε προβλήματα υγείας που αφορούν τη νόηση.

- Τα παιδιά με τροφική αλλεργία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις (συμμετοχή σε πάρτυ, συμμετοχή σε εκδρομές, έξοδος για φαγητό).
Το άγχος των γονέων των συγκεκριμένων παιδιών μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροστατευτισμό ακόμη και όταν μεγαλώσουν.

- Δύο σημαντικά θέματα είναι και τα εξής:

 1. Υπάρχουν ασθενείς που κάνουν οι ίδιοι τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας επειδή πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τροφή ή οι συγκεκριμένες τροφές είναι οι υπεύθυνες. Aυτή η αυτοδιάγνωση μπορεί να τους οδηγήσει σε συγκεκριμένες δίαιτες με αποτέλεσμα την έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, χωρίς να υφίσταται κανένας λόγος.
 2. Αρκετοί ασθενείς μετά από σοβαρή αλλεργική αντίδραση οφειλόμενη σε κάποια τροφή, εξέρχονται του νοσοκομείου χωρίς συστάσεις να επισκεφτούν κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο και χωρίς συστάσεις να έχουν μαζί τους, συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης, για αντιμετώπιση ενδεχόμενης μελλοντικής σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.


- Στις μοντέρνες κοινωνίες η σωστή διαχείριση της τροφικής αλλεργίας πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ασθενούς, του ειδικού αλλεργιολόγου και της βιομηχανίας τροφίμων.

Οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να ενημερώνουν τους αλλεργικούς ασθενείς για το εάν υπάρχει το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο στο συγκεκριμένο προϊόν ή να τους ενημερώνει ότι δεν υπάρχει σε ποσότητα ικανή να προκαλέσει κάποια αλλεργία.

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

αθλητισμος

 

Α. Η ρινίτις στους αθλητές


- Οι αθλητές πολύ συχνά εμφανίζουν ρινικά συμπτώματα. Η αλλεργική ρινίτις προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα στις επιδόσεις των αθλητών. Οι αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα του νερού (κολύμβηση, υδατοσφαίριση) εμφανίζουν πιο συχνά ρινικά συμπτώματα συγκριτικά με αθλητές άλλων σπορ.

- Σε μερικούς αθλητές η ρινίτις βελτιώνεται με την άσκηση. Παρά ταύτα η ρινίτις μπορεί να υποτροπιάσει κάτω από ορισμένες συνθήκες:

 1. έκθεση σε αεροαλλεργιογόνα (γύρεις κατά τη διάρκεια άθλησης σε εξωτερικούς χώρους, ακάρεα κατά τη διάρκεια άθλησης σε εσωτερικούς χώρους)
 2. εισπνοή ρυπογόνων παραγόντων (όζον, διοξείδιο του θείου, μικροσωματίδια, χλώριο και χημικές ενώσεις προερχόμενες από το χλώριο στις πισίνες)
 3. ειδικές καιρικές συνθήκες (κρύο, ξηρός άερας)


- Ανάλογα με το σπορ, η ρινίτιδα έχει διαφορετικούς φυσιοπαθολογικούς μηχανισμούς:

 1. Ρινίτιδα των κολυμβητών
 2. Ρινίτιδα των σκιέρ
 3. Ρινίτιδα των μποξέρ
 4. Ρινίτιδα των δρομέων μεγάλων αποστάσεων
 5. και άλλα


- Η διαχείριση της ρινίτιδας των αθλητών θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 1. Έγκαιρη διάγνωση
 2. Δερματικά τεστ
 3. Έγκαιρη διάγνωση του ενδεχομένως υπάρχοντος υποκλινικού άσθματος με τις κατάλληλες πνευμονικές λειτουργικές δοκιμασίες
 4. Αποφυγή της έκθεσης στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και ρυπογόνους παράγοντες κατά τη διάρκεια της άθλησης.
 5. Θεραπεία των ρινικών συμπτωμάτων και πρόληψη του άσθματος μετά από άθληση, χωρίς επίδραση στις αθλητικές επιδόσεις, σύμφωνα με τους κανονισμούς αντιντόπιγκ.

 

Β. Άσθμα στους αθλητές


- Το άσθμα είναι πολύ συχνό στους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα υψηλής καταπόνησης όπως ποδηλάτες, κολυμβητές, δρομείς μεγάλων αποστάσεων, σκιέρ.

- Εάν σε κάποιον αθλητή συνυπάρχουν οι εξής 3 παράγοντες

 1. Άθλημα υψηλής καταπόνησης
 2. Ρινίτις
 3. Αλλεργική προδιάθεση

τότε ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι ιδιαίτερα υψηλός.

- Στις αθλητικές διοργανώσεις, είτε εθνικές, είτε διεθνείς, το δελτίο γύρεων που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα των διοργανώτριων πόλεων και στα περίχωρα αυτών, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους αλλεργικούς αθλητές, τους προπονητές αυτών και για την ιατρική ομάδα που τους παρακολουθεί.

Γ. Η ανοσοθεραπεία στους αθλητές


- Η εφαρμογή της ανοσοθεραπείας στους αθλητές με αλλεργική ρινίτιδα ή με αλλεργικό άσθμα, δεν επηρεάζει τις επιδόσεις τους.

- Η μοναδική σύσταση είναι η αποφυγή της άθλησης, αμέσως μετά τη συνεδρία της ενέσιμης ανοσοθεραπείας, μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα της συνεδρίας.

- Όταν ο αλλεργικός ασθενής υποβάλλεται σε υπογλώσσια ανοσοθεραπεία δεν υπάρχει καμία σύσταση.

Δ. Φάρμακα και αλλεργικοί ασθενείς


- Τα αντιϊσταμινικά μπορεί να προκαλέσουν ήπια καταστολή στους αθλητές, ιδίως τα αντιϊσταμινικά πρώτης γενιάς.

- Τα αντιλευκοτριενικά (π.χ. montelukast) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά του βρογχόσπασμου μετά από άθληση.

- Τα αντιχολινεργικά φάρμακα (π.χ. βρωμιούχο ιπρατρόπιο) μπορεί να βοηθήσουν τους αθλητές με ρινίτιδα , εάν χορηγηθούν πριν την άσκηση, ιδιαίτερα στην αγγειοκινητική ρινίτιδα και τη ρινίτιδα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης στο κρύο.

- Το άσθμα μετά από άσκηση, χωρίς άλλα κλινικά συμπτώματα άσθματος ελέγχεται με τη χορήγηση κάποιου εισπνεόμενου β2-διεγέρτη βραχείας δράσης 10-15 min πριν από την άσκηση.

- Το άσθμα μετά από άσκηση, με άλλα συνοδά κλινικά συμπτώματα άσθματος ελέγχεται με τη χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής (εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μόνα τους ή σε συνδυασμό με β2-διεγέρτη μακράς δράσης. Τα κορτικοστεροειδή σε εισπνεόμενη μορφή και σε χαμηλές δόσεις είναι η θεραπεία πρώτης επιλογής.

- Η χορήγηση εισπνεόμενων β2-διεγερτών και εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών επιτρέπεται στους ασθματικούς αθλητές, όχι όμως στους υγιείς.

- Ένα μεγάλο πρόβλημα στον αθλητισμό είναι η υπερ-θεραπεία. Η φιλοδοξία των αθλητών, των προπονητών και της ιατρικής ομάδας που ακολουθεί μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 

- Κάθε γυναίκα που πάσχει από κάποια αλλεργία και βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, πρέπει να θέτει στον εαυτό της, τις εξής δύο ερωτήσεις:
1) Πώς θα επηρεάσει η αλλεργία μου, την εγκυμοσύνη μου;
και 2) Πώς θα επηρεάσει η εγκυμοσύνη μου, την αλλεργία μου;

- Σε ότι αφορά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, την αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, τις αλλεργικές δερματοπάθειες υπάρχουν 3 πιθανότητες.

 1. Βελτίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 2. Επιδείνωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 3. Στασιμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Φάρμακα και εγκυμοσύνη:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να αποφεύγονται τα φάρμακα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Σε μερικές όμως περιπτώσεις η ίδια η αλλεργική νόσος, όταν δεν ελέγχεται, μπορεί να βλάψει την ίδια την έγκυο και κατ’ επέκταση το έμβρυο, περισσότερο από ότι θα την έβλαπτε η χορήγηση φαρμάκων για τον έλεγχο της νόσου.

Ανοσοθεραπεία και Εγκυμοσύνη:

 1. Ποτέ δεν γίνεται έναρξη ανοσοθεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 2. Γυναίκα που ήδη υποβάλλεται σε ανοσοθεραπεία και μένει έγκυος, μπορεί να συνεχίσει την ανοσοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την ίδια δόση συντήρησης ή έστω και μειωμένη.
 3. Γυναίκα που υποβάλλεται σε ανοσοθεραπεία και εμφανίζει διάφορες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ανοσοθεραπείας, θα πρέπει να διακόπτει την ανοσοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- Για τη χορήγηση φαρμάκων καθώς και για τη συνέχιση ή τη διακοπή της ανοσοθεραπείας κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να σταθμίζονται τα οφέλη και οι δυνητικοί κίνδυνοι.

- Κάθε αλλεργική γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να προβαίνει σε διερεύνηση της αλλεργίας της, προτού μείνει έγκυος.

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

 

θηλασμός

Ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τα βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Στα συγκεκριμένα βρέφη, ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες ή τουλάχιστον για 4 μήνες, μειώνει τις πιθανότητες αλλεργίας στο γάλα καθώς και τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικών νόσων (αλλεργικό άσθμα, ατοπική δερματίτις) στο μέλλον.

Εάν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί, τότε επιβάλλεται η συγχορήγηση βρεφικού γάλατος ευρείας υδρόλυσης.

Οι εταιρείες παραγωγής βρεφικού γάλατος έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην εξάλειψη της βρεφικής θνησιμότητας παγκοσμίως, όμως ο θηλασμός πρέπει να είναι η διατροφή πρώτης επιλογής για το βρέφος.
Ο θηλασμός δεν παρέχει μόνο τροφή, αλλά τρυφερότητα, ασφάλεια, εμπιστοσύνη.

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

- Ας σκεφτούμε ένα άτομο με αλλεργική ρινίτιδα. Έχει τη μύτη μπουκωμένη, δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά, δεν κοιμάται καλά, έχει κακή διάθεση, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί καλά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Έχει δηλαδή μερικές από τις προϋποθέσεις για να οδηγηθεί στην κατάθλιψη.

- Ψυχιατρικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα εξής:

 1. Η ψυχική διάθεση χειροτερεύει την Άνοιξη, κατά τη διάρκεια της μεγίστης ανθοφορίας και γυρεοφορίας
 2. Την Άνοιξη, κατά τη διάρκεια της μεγίστης ανθοφορίας και γυρεοφορίας, είναι αυξημένος ο αριθμός των αυτοκτονιών ή η τάση για αυτοκτονία.


- Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ημικρανίες με αιτιολογικό παράγοντα αλλεργία σε κάποια τροφή.

- Υπάρχουν μερικά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη που ουσιαστικά οφείλεται σε τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία.

- Κατά τη διάρκεια μια αλλεργικής αντίδρασης το ανθρώπινο σώμα για να προστατευτεί από το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυττοκίνες. Άτομα που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη έχουν αυξημένη συγκέντρωση κυττοκινών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

- Για να μην παρανοήσουμε διαβάζοντας όλα τα ανωτέρω:

 1. Δεν σημαίνει ότι κάθε αλλεργικό άτομο πάσχει από κατάθλιψη
 2. Δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που πάσχει από κατάθλιψη έχει και αλλεργίες.
 3. Απλά έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ αλλεργίας και κατάθλιψης και η σχέση αυτή είναι πιο εμφανής στις γυναίκες.

 

 • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Δεκέμβριος 2008. Αλλεργικός ασθενής που παρακολουθώ στο ιατρείο μου και πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα με υπεύθυνο αλλεργιογόνο τη γύρη της ελιάς και συμπτώματα μόνο τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, προσέρχεται σε μονάδα αιμοδοσίας. Στο άκουσμα της λέξης «αλλεργία», ο συγκεκριμένος δυνητικός αιμοδότης αποκλείεται της αιμοδοσίας. Κακώς αποκλείσθηκε.
Η εξίσωση «αλλεργία = αποκλεισμός από τις μονάδες αιμοδοσίας» είναι ισοπεδωτική.

Εάν  ήταν εφικτό να διενεργηθούν δερματικά τεστ και ανίχνευση στο αίμα, ειδικών ανοσοσφαιρινών Ε (RAST), σε όλο τον πληθυσμό, τότε ένα ποσοστό 20-25% θα ήταν θετικό σε κάποιο αλλεργιογόνο. Το ερώτημα είναι το εξής: Έχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε από τις μονάδες αιμοδοσίας, το 20-25% όλου του πληθυσμού;

Σε ότι αφορά τους αλλεργικούς ασθενείς, υπάρχουν κριτήρια προσωρινού και κριτήρια μόνιμου αποκλεισμού από τις μονάδες αιμοδοσίας.

Κριτήρια προσωρινού αποκλεισμού

 1. Οποιαδήποτε οξεία αλλεργική αντίδραση. Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να δώσει αίμα όταν εξαφανιστούν τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης.
 2. Άτομα με εποχική αλλεργία (επιπεφυκίτις, ρινίτις, άσθμα) αποκλείονται μόνο αν έχουν συμπτώματα και όσο αυτά διαρκούν.


Κριτήρια μόνιμου αποκλεισμού:

 1. Άτομα με επιβεβαιωμένο ιστορικό ενός ή πολλών επεισοδίων αναφυλαξίας (δηλαδή σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης).
  Η λέξη επιβεβαιωμένο δεν σημαίνει απλά αναφορά στα εξής: « πήρα το τάδε φάρμακο, δοκίμασα την τάδε τροφή και έπαθα αλλεργία», αλλά διαγνωστική διερεύνηση από ειδικό αλλεργιολόγο του συγκεκριμένου ή των συγκεκριμένων επεισοδίων αναφυλαξίας.
 2. Άτομα με χρόνιο ολοετές αλλεργικό άσθμα υπό συστηματική αγωγή.

 

- Η λήψη αντιϊσταμινικών δισκίων δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού αιμοδοσίας εφόσον ο αιμοδότης δεν εμφανίζει σημειολογία και συμπτωματολογία αλλεργικής αντίδρασης.

- Ο αλλεργικός ασθενής που υποβάλλεται σε ενέσιμη ανοσοθεραπεία μπορεί να γίνει αιμοδότης, 72 ώρες μετά την ένεση, εφόσον δεν έχει συμπτώματα.

- Ο αλλεργικός ασθενής προτού γίνει αιμοδότης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό αλλεργιολόγο που τον παρακολουθεί.

 

 • Η ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

kataskeyi istoselidas

 

Η αφορμή της κατασκευής αυτής της ιστοσελίδας ήταν ένα συμβάν στο ιατρείο μου, τον Ιούνιο του 2009. Προσήλθε νεαρό ζευγάρι με το μικρό αγοράκι τους και μου είπαν «Ξέρουμε καλά το πρόβλημα του παιδιού μας. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και κρίναμε ότι το παιδί μας πρέπει να κάνει αυτές τις εξετάσεις».

Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα. Δεν σημαίνει όμως ότι η ιατρική πληροφορία γίνεται αυτομάτως και ιατρική γνώση. Για να φτάσει κάποιος στην ιατρική γνώση, χρειάζονται χρόνια σπουδών και μελέτης και πάνω από όλα, χρόνια εμπειρίας.

Το διαδίκτυο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική επιστήμη, όσο έξυπνος και αν είναι ο χρήστης του.

 

 • Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

αιτια κατασκευης ιστοσελιδας

Η αιτία της κατασκευής αυτής της ιστοσελίδας είναι η ευαισθητοποίηση των χρηστών του διαδικτύου, των αλλεργικών ασθενών και των συναδέλφων ιατρών όλων των ειδικοτήτων στα ολοένα και αυξανόμενα αλλεργικά προβλήματα στις μοντέρνες κοινωνίες.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ