• Ο ανθρώπινος οργανισμός προστατεύεται από επικίνδυνους εξωτερικούς εχθρούς, όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος, που ονομάζεται ανοσοποιητικό σύστημα. Δυστυχώς σε μερικούς ανθρώπους με κληρονομική προδιάθεση και κάτω από κατάλληλες εξωτερικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα απαντά υπερβολικά και λανθασμένα εναντίον ουσιών που κατά τα άλλα είναι ακίνδυνες, όπως οι γύρεις, οι τροφές και άλλα. Έτσι γεννιούνται οι αλλεργίες, εκ των οποίων άλλες είναι ήπιες και άλλες επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή του ανθρώπου, όπως το αλλεργικό σοκ.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Υπάρχει η φουτουριστική άποψη ότι ο 21ος αιώνας από νοσολογικής άποψης θα είναι ο αιώνας των αλλεργιών και της κατάθλιψης

 

 

 

 


 

 

  • Το σύμπαν των πρωτεϊνών


Τα αλλεργιογόνα είναι πρωτεϊνες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι πρωτεϊνες είναι αλλεργιογόνες.

 


Τα κλινικά συμπτώματα στις αλλεργικές παθήσεις αντιστοιχούν στην κορυφή ενός παγόβουνου.

Το τμήμα του παγόβουνου που δεν φαίνεται αποτελείται:


1. από τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους διάφορους ιστούς και


2. από τους γενετικούς παράγοντες

 

 

 


Το 20% των αλλεργικών ασθενών έχει κάποια σοβαρή αλλεργία. Το ποσοστό αυτό παρακολουθείται συνήθως από κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο. Στο ιατρικό παρελθόν τους η πλειονότητα αυτών των ασθενών απευθύνθηκε από μία έως πολλές φορές σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

 

Το 80% των αλλεργικών ασθενών έχει κάποια αλλεργία από ήπια εως μέτρια και από μέτρια εως σοβαρή. Η πλειονότητα αυτών των ασθενών παρακολουθείται αλλεργιολογικά από ιατρούς και άλλων ειδικοτήτων.
Αυτό μεταφράζεται σε κόστος για τον ασθενή και κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι μόνο ο ειδικός αλλεργιολόγος έχει την επιστημονική και νομική κατοχύρωση για διενέργεια αλλεργιολογικών πράξεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ειδικότητα της αλλεργιολογίας δεν είναι ειδικότητα οργάνου όπως άλλες ειδικότητες (Πνευμονολογία, Ωτορινολαρυγγο-λογία, Δερματολογία, Οφθαλμολογία) αλλά ειδικότητα που αφορά όλο το ανθρώπινο σώμα.